Toerisme-online

 

Gemeente Virton

         

Plaatsen in Virton

   

 

 

 

Virton

Virton is het meest zuidelijk gelegen stadje van België. Bij deze plaats komen twee rivieren, de Vire en de Ton, samen. Virton wordt beschouwd als de hoofdstad van de Gaumestreek, een streek in het uiterste zuiden van de Belgische provincie Luxemburg. Virton is een charmant toeristisch stadje met hellende straten en steegjes. De bebouwing van Virton kenmerkt zich door de gekleurde huizen. Enkele bezienswaardigheden zijn de kerk uit de negentiende eeuw en de resten van middeleeuwse stadsmuren. Voor een rustige vakantie bent u in Virton aan het juiste adres.

De stad dankt haar naam aan deze samenstromende riviertjes. Het is een mooi oud stadje met oude hellende straten en steegjes. De lichtgekleurde huizen met rode daken en het joviale karakter van de inwoners, typische Lotharingers, maken een verblijf aantrekkelijk. Het Museum van de Gaumestreek is ondergebracht in een oud klooster van franciscanermonniken. Het bevat documentatie over het verleden, folklore, ambachten, metaalindustrie, enz. In Montquintin, 6 km van Virton, ligt het Museum van het Boerenleven, ondergebracht in een oude boerderij uit 1795. Op wandelingen in de omgeving zal men vele malen door overblijfselen uit de neolithische, Romeinse en Frankische tijdperken herinnerd worden aan het feit dat dit door zijn milde klimaat geliefde Gaume-gebied al heel lang bewoond is geweest. Het musum 'Refuge Gallo-Romain' in Burenol-Montauban, noordelijk van Virton, toont hiervan de resten. Vissen, zweefvliegen en wandelen zijn er geliefde bezigheden.

Wikipedia: Virton (Gaumais: Vèrtan, Waals: Vierton) is het zuidelijkst gelegen stadje van België en eveneens een gelijknamige gemeente en arrondissement. Het is gelegen in Belgisch-Lotharingen/de Gaume(streek) in de Waalse Provincie Luxemburg. De plaats ligt bij de samenvloeiing van de Vire en de Ton, maar toch ontleent de stad niet zijn naam daaraan. De naam is afgeleid van Vertunum, de Keltische benaming voor "goed verdedigde heuvel".
De stad telt ruim 11.000 inwoners. Virton wordt beschouwd als de hoofdplaats van de Gaume.

Overige kernen: Bleid, Chenois, Ethe, Latour, Gomery, Ruette, Grandcourt, Saint-Mard, Saint-Remy.

Toerisme: Virton kent naast de vele industrie ook een oud toeristisch centrum met hellende straatjes en steegjes, gecombineerd met gekleurde huisjes. Monumenten zijn onder andere: de kerk, gebouwd tussen 1825 en 1830; de voorgevel is gebouwd in classicisme; resten van middeleeuwse muren. In augustus 1999 werd het stadje massaal bezocht door toeristen, doordat er een totale zonsverduistering plaatsvond. Naast Virton lagen in België slechts Aarlen en Bouillon in de totaliteitszone.  

BUNGALOWPARK VALLEE DE RABAIS: Bungalowpark Vallée de Rabais ligt in het hart van de Gaumestreek, ook wel de Belgische Provence genoemd. Het park ligt op slechts 2 kilometer van het plaatsje Virton. De bungalows liggen voornamelijk op een zuidhelling en kijken uit over het meer of de bossen. Kom naar Vallée de Rabais en ontdek de mooie natuur, prachtige bossen, rivieren en meren. Het is een ideale omgeving voor de mooiste uitgebreide wandelingen of mountainbike tochten. Voor de sportievelingen zijn er op Bungalowpark Vallée de Rabais onder meer tennisbanen en is er een squashbaan, een minigolf en een beachvolleybalveld. De hoofdattractie in de zomer is natuurlijk het meer, dat u met waterfietsen en kano’s kunt ontdekken. Zwemmen is echter niet toegestaan in het meer. In juli en augustus is er een uitgebreid animatieprogramma met ontelbare sportactiviteiten aanwezig. Familiepret beleeft u op de jeu de boules-baan.... meer info bij Chalet.nu, bij Ardennen-online en bij BungalowSpecials
 

Gaume Paintball: Paintball wordt meer en meer aangezien als een volwaardige sport. Om het te spelen wordt op veel verschillende capaciteiten beroep gedaan: uw fysieke conditie, uw coördinatievermogen, uw reflexen, uw fair play ... Gaume Paintball onderscheidt zich vooral door de oppervlakte van het beboste speelterrein, dat vier en een halve hectare groot is. De inrichting van het gebied met versterkingen, bruggen, uitkijktorens, loopgraven en natuurlijke hindernissen maken het spel nog aangenamer en zorgen ervoor dat elke partij uniek wordt....