Toerisme-online

 

Gemeente Martelange

         

Plaatsen in Martelange

   

 

 

Martelange

Martelange, 17 km ten noorden van Aarlen, is een aantrekkelijk, door steile rotsen omringd vakantieoord in het Sure-dal. Het ligt aan de grens met het groothertogdom Luxemburg. Het Museum van de Boven-Sure is ondergebracht in een 17de-eeuws huis. Men ziet onder andere een binnenhuisje van een leigroevewerkman (in de omgeving bevinden zich leisteengroeven). Vondsten in de bodem tonen aan dat de Romeinen zich reeds op deze plek hebben gevestigd. Trouwens, men neemt aan dat de naam Martelange af te leiden is van Martilus, een Romein die op een der zeven heuvels rond de stad een nederzetting bouwde. Het gebied leent zich voor het maken van wandeltochten, die bewegwijzerd zijn uitgezet. Het dorp Grumelange, iets ten noorden van Martelange, heeft nog mooie oude boerderijen. De Sure vormt hier de grens tussen Belgie en Luxemburg. Iets ten westen van Martelange ligt het Foret d'Anlier. Sport: zwemmen, roeien, vissen, paardrijden en kegelen. Er is een kinderspeeltuin.

Bezienswaardig: De Eglise Saint-Martin - De Moulin Kuborn - De Chapelle Saint-Donat 

Wikipedia: Martelange (Luxemburgs: Maartel, Waals: Måtlindje, Duits: Martelingen) is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Luxemburg. Martelange ligt tegen de grens met Luxemburg. De Sûre stroomt door het dorp voordat ze de grens met Luxemburg passeert. De gemeente telt ruim 1500 inwoners. Naast het officiële Frans wordt in de streek ook Luxemburgs gesproken. Martelange is bekend vanwege de vele tankstations en lage prijzen van brandstof, sigaretten en alcohol doordat de verkeersweg, de N4 in het dorp grenst aan het Groothertogdom Luxemburg.

Kernen: De gemeente heeft geen deelgemeenten. Binnen de gemeentegrenzen liggen wel nog de dorpjes Grumelange en Radelange. Net als Martelange-centrum ligt Grumelange tegen de Luxemburgse grens. De dorpskern van Martelange loopt over de Luxemburgse grens over in het gehuchtje Rombach, ook wel Rombach/Martelange. Wat zuidelijker in het Groothertogdom ligt ook een gehucht met de naam Haut-Martelange.... Wikipedia  

NOVASOL Vakantiehuizen in België