Toerisme-online

 

Gemeente Florenville

         

Plaatsen in Florenville

   

 

Florenville

Florenville (Waals: Floravile) is een stad en plaats in de Provincie Luxemburg in België. De gemeente telt bijna 5500 inwoners. Plaatsen in de gemeente: Azy, Chassepierre, Conques, Florenville, Fontenoille, Lacuisine, Laiche, Lambermont, Martué, Le Menil, Muno, Sainte-Cécile, Villers-devant-Orval, Watrinsart. Een klein stadje dat bruist van leven in het zuiden van de Belgische Ardennen. Binnen een straal van 25 km bezoekt u o.m. de trappistenabdij van Orval, de basiliek van Avioth, het neogotische kasteel van Jamoigne, de burcht van Herbeumont, de leigroeven van Bertrix, ... Op minder dan 50 km vindt u de grotten van Han, de burcht van Bouillon, Bastogne en zijn herdenkingsmonument de Mardasson.  

Dicht bij de Franse grens (23 km ten zuiden van Neufchateau) ligt op een heuveltop (351 meter) aan de linkeroever van de Semois de plaats Florenville. Zij vormt de grens tussen de Ardennen en de Gaume, en heeft een half stedelijk, half landelijk karakter. Van de klokketoren heeft men een zeer ruimtelijk uitzicht over ht grillige dal van de Semois. Een paar kilometer noordelijk van Florenville ligt op de rechteroever van de Semois het bekoorlijke Lacuisine, eveneens gezocht vakantieoord. Pierre Bonaparte, een neef van Napoleon I, woonde van 1862-1871 in Lacuisine (museum). Prachtig zijn de bossen en het meer 'des Epioux', een natuurreservaat. Wat meer westelijk bevindt zich het oeroude Chassepierre-sur-Semois, een waar paradijs voor schilders. Het ontstond op de plaats van een grot, die in het neolitische tijdperk bewoond werd door vissers, vandaar de naam 'Casa Petra' (huis van Petrus). Chassepierre bezit een romaanse kerk met een bolwormige toren. Dit gebied leent zich voor wandelingen. Er is een zogenaamde 'Panoramaweg' uitgezet naar Bouillon. Het minitreintje 'Caro-line' maakt rondritten van Florenville - Les Epioux (kasteel) - Chassepierre - Florenville, maar kent ook nog andere routes: onder andere naar de abdij van Orval en de Gallo-Romeinse pleisterplaats van Chameleux met een verrassend uitzichtpunt. Tussen Chiny en Lacuisine kan men een boottocht maken op de Semois. Sport-accommodatie is zeer gevarieerd: zwemmen, vissen, paardrijden.... Wikipedia

SAINTE-CECILE: Sainte-Cecile ligt 8 km ten noordwesten van Florenville in een klein zijdal van de Semois. Het dorp is gesticht rond een klooster met de naam 'Sancta Cecilia' dat dateerde uit 1178. Het is de natuur die aan een verblijf in dit op 433 meter hoogte liggend gehucht zijn betekenis geeft. De hevig-meanderende Semois stroomt rond de rotsen van Bonahan en door de Vallei van Conques, waar wat overblijfselen eraan herinneren dat daar eens de abdij van Conques heeft gestaan. Wandelen wordt hier de belangrijkste bezigheid: naar bijvoorbeeld de 'Rocher du Chat', zuidelijk van Herbeumont, naar het 'Defile du Paradis', westelijk van Chiny, door de uitgestrekte wouden, naar het wildpark bij Sainte-Cecile.

VILLERS-DEVANT-ORVAL: Op de grens met Frankrijk ligt, 12 km ten zuidoosten van Florenville, Villers-devant-Orval, bekend vanwege de onmiddelijke nabijheid van de Abdij van Orval. De cistercienzerabdij staat 4 kilometer ten noorden van het dorp. In de 12de eeuw stond Mathilde, gravin van Chiny, grond af aan Italiaanse benedictijnen voor de bouw van hun klooster. Vrij spoedig volgden Franse cistercienzers hen op. De vroeg-gotische abdij werd in 1637 door Franse hugenoten verwoest. De in de 18de eeuw gebouwde abdij werd door Franse revolutionairen in 1793 vernield. In 1926 kwamen de ruines in het bezit van de trappisten. De huidige abdij werd tussen 1926 en 1948 opgericht op de ruines van de 18de-eeuwse abdij en naast de ruines van de middeleeuwse. Talrijke Vlaamse kunstenaars werkten mee aan de opbouw van de derde abdij van Orval. Een museum bewaart documenten die betrekking hebben op het verleden: manuscripten, beelhouwwerk, enz. Er is een Artsenijkundig Museum en een Kruidentuin, die behoren bij de in mooie neo-gotische stijl opgetrokken nieuwe abdij. Van het hoofdplein heeft men een prachtig uitzicht over de streek.